2D) ‘Daidalos’, detail

 Bijgewerkt: 17-01-2008

.

bl-dédale 3


Polyptiek, zijpaneel, ‘Daidalos’, olieverf op lijndoek, 100cm X 70cm, détail , © Eric ITSCHERT

 

 

Daidalos en de mier…

 

 

Na de val en de dood van zijn zoon Ikarus belandde Daidalos in Sicilië. De koning van Sicilië, Cocalos, ontving hem goed toen hij daar aankwam. Daidalos verrichte enkele grote werken voor hem.

 
Intussen was de koning Minos woedend dat Daidalos had kunnen ontsnappen. Om Daidalos te kunnen terugvinden beraamde hij een list. Hij organiseerde een grote wedstrijd die hij overal liet aankondigen. De winnaar zou roem en een mooie prijs verwerven. Het doel van de wedstrijd was een heel fijn draadje te kunnen inbrengen in de inwendige spiraal van een Nautilus (een soort schelp). Niemand slaagde hierin.

 

 

la_chute_d_icare_tete

Ikarus, detail van een schilderij, © Eric ITSCHERT.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bl-nautile

Een Nautilus. (Photo Eric Itschert)

 

Daidalos, heel vindingrijk maar ook een beetje eigenwijs, verklaarde aan de Koning van Sicilië dat hij het wel zou kunnen doen. ( Men zegt dat Ikarus hoogmoedig en dom was, maar dat is compleet fout : Ikarus was het onschuldige slachtoffer van de hoogmoed van zijn vader geweest, evenals de neef van zijn vader ! Daidalos moest wel weten dat zijn zoon, die zo lang en onschuldig opgesloten was geweest, dronken zou zijn van jeugd, warmte, licht en teruggevonden vrijheid !)

 

Daidalos boorde een gaatje in het midden van de Nautilus, waar het volume het kleinst was. Hij hechtte een heel fijn draadje met een knoop aan een pootje van een mier. Jullie kunnen wel raden wat een fijne instrumenten hij moest hebben om dat te verwezenlijken ! Hij liet de mier in de Nautilus gaan door de grote opening, die hij nadien met was sloot, op een heel kleine opening na om de draad door te laten. En de mier, door honger gedreven, ging door, met de draad, naar de andere opening van de Nautilus.

  

dédale-fourmi

Anderen zeggen dat de mier door de kleine opening ging, en dat die zich niet kon omkeren en zodus naar de grote opening wandelde, en dat de draad aan de romp van de mier gehechd werd. In elk geval, Daidalos won de wedstrijd en verraadde zich.

 
En toen Minos wist waar Daidalos was, wilde hij hem natuurlijk terug. De koning van Sicilië wou oorlog vermijden en ontving Minos dan ook vriendelijk. Hij beloofde Daidalos aan hem uit te leveren. Maar Minos werd op slinkse wijze gedood, zodat het leek alsof het per ongeluk gebeurd was. Daidalos leidde nog vele kunstenaars op in Sicilië. Zo werd Sicilië een land van kunst en nijverheid, en Daidalos stierf daar uiteindelijk ook. Hij stierf zoals hij geleefd had: uiterst intelligent op gebied van de wetenschap en de materie, en uiterst arm en opgedroogd op gebied van de kennis van het hart.Meer over Daidalos… 

 

3333 007

 

Advertenties

9 gedachten over “2D) ‘Daidalos’, detail

  1. Inderdaad, de link werkte niet meer en ik heb die moeten herstellen. Ik hoop dat het nu beter werkt. Ik heb geen link met Wikipedia opgenomen, want daar staat dat Icarus dom was, zoals in veel Nederlandstalige artikels die steeds worden gecopieerd. Volgens mij staat dat nergens in de Oudheid beschreven, maar ik kan mij vergissen en ik ben open voor elke reactie. Als je meer over Griekse mythes wil lezen, klik hier links beneden op de link “De wereld van de goden”, de blog van Mythoske. Ik wens je veel leesgenot, haar blog is boeiend! Groetjes,

    Like

Reacties zijn gesloten.