10S) De P’i-schijf

pi-b-004

De P’i-schijf. 

De P’i-schijf is een bijzonder eenvoudig, rond, plat schijfje van steen (meestal jade), met een gat in het midden. Dit is het Chinese symbol van de hemel.

 De traditie van de P’i-schijf is in China terug te voeren tot in het Neolithische tijdperk (+-5000 jaar geleden). In graven waren P’i-schijven geplaatst als beschermers van de dode. De vroegere Chinese keizers gebruikten deze shijfjes tijdens hofceremonieel, waarbij dierenoffers waren gebracht. Het gat in dit ronde beeld van ruimte en materie stelt het transcendente voor. Zodus komt Ikarus via het gat in het midden van de platte schijf in het hiernamaals. Wie tegenwoordig een bezoek brengt aan de Chinese markt in Singapore en naar een gelukbrengende amulet vraagt, krijgt zo een schijfje aangeboden. Juist door hun eenvoud blijven ze merkwaardig geheimzinnig en maken ze een blijvende indruk op allen die ze in handen hebben gehad. Bibliografie: “De magische kracht van amulet, mascotte en talisman” door Desmond Morris, Van Holkema & Warendorf/Unieboek bv, Postbus 97, 3990 DB Houten, Nederland.

bicare008

pi-b003
Foto’s en tekening © Eric ITSCHERT

Advertenties

2 gedachten over “10S) De P’i-schijf

  1. van die steentjes kende ik niet, heb er wel altijd eentje gehad. Ik droeg het aan een leder koortje om mijn hals en heb het eens gekregen van iemand die het meebracht van een reis. Of het geluk gebracht heeft, ik denk het wel want alles is op zijn pootjes terecht gekomen. Groetjes eric, Tommy

    Like

  2. Hoi, ben mijn blogcontacten aan het bijwerken, tijd dat ik mijn wereld eens wat vergroot en op wederbezoek ga. Fraai werk rond Ikarus !! spreekt me wel aan die mixed media met objecten, ook mooi met die randstudies erbij (zoals veren). Interessant ook die P’i schijf, daar kende ik de betekenis niet van, wist ook niet dat Desmond Morris daar ook over had geschreven.

    Like

Reacties zijn gesloten.