9S) Op vakantie…

 

vacances 07b2008 063

Met Rosanna heb ik wat vakantie genomen, wij waren eerst bij mijn broer in Lyon uitgenodigd en nadien bij vrienden die iets gehuurd hadden niet ver van Bédouin, aan de voet van de “Mont Ventoux”. Ik toon hier enkele foto’s van onze reis. Deze week begin ik met Lyon, volgend week met Bédouin. Ik heb ook schetsen gemaakt. Van nu af aan ga ik weeral regelmatiger posten, terwijl Pieter op zijn beurt wat vakantie neemt…

 

 

Enkele zichten in het oude Lyon (“Quartier de la Croix Rousse” en omgeving).


vacances 07b2008 100

 vacances 07b2008 109

 vacances 07b2008 113

 

vacances 07 2008 118

Leeuw aan een deur.

 

De leeuw staat symbool voor kracht, macht en moed.

Hij bewaakt domeinen en poorten. Hij houdt de wacht en dient om de onwetenden te imponeren. Dit symbool op drempels, poorten, grenzen en ingangen is heel oud en komt tot ons via Oud-Egypte en de Romeinen.

De leeuw leeft in tegenstelling tot andere katachtigen in groep en geeft dus aan dat je in gemeenschap en groepen te leven hebt, en dat je daarin een rol te vervullen krijgt. Leeuwen in een groep hebben de mogelijkheid om een prooi aan te vallen die veel groter is dan ze zelf zijn. Dit biedt ook meer bescherming en veiligheid: door samenwerking krijgt de leeuw meer gedaan dan wanneer hij het helemaal alleen zou doen. In Oud-Egypte heeft de leeuw een connotatie van verbondenheid met een reeks fenomenen die je niet mag afzonderen. Je mag een leeuw niet afzonderen van de anderen. De leeuw twee keer wordt bijvoorbeeld uitgebeeld rond een Horus-kind:  de leeuw van gisteren kijkt naar een kant; de leeuw van morgen naar de andere kant. Horus is in het eeuwige heden, en daar moeten we ook zoveel mogelijk verblijven: niet teveel mijmeren over het verleden en niet teveel plannen maken over de toekomst (“kastelen bouwen in Spanje”). Het beste is om in het nu te leven om van elk moment waarlijk te genieten. Dan word je God, totaal verlost. Jesus Christus zegt niets anders in sommige van zijn parabels: iemand had een goede oogst in zijn schuur opgeslagen en dacht dat hij voor alles behoed was, maar de schuur brandde die nacht nog af, of nog: de vogels zaaien niet en oogsten niet, en nochtans… De leeuwen beschermen Horus tegen de tijd. Met hun gebrul geven ze een duidelijk en krachtig teken aan hun omgeving.

b_horusdor001

Terugkomend op de leeuw afgebeeld op deze poort is het ook opmerkelijk dat de ring in de mond van de leeuw weeral een verbondenheid aanduid en dient om een geluid te creëren. Dit geluid verwittigt de huishouder dat er bezoek is, maar verwittigt tevens de bezoeker dat hij de drempel van de deur met reine intenties moet overschreiden. Elke slechte actie zou zich tegen hem keren, omwille van de magische kracht van de dubbele verbondenheid leeuw-ring – door dit symbool geschapen. De mens is nu eenmaal verbonden met de anderen, en elke slechte actie tegen een andere wraakt zich vroeg of laat op diegene die het uitgevoerd heeft. Het is heel triest dat al die symbolen nu in totale onwetendheid worden gehanteerd, weinigen weten nog waarom zij een leeuw aan hun deur zetten…

Advertenties

7 gedachten over “9S) Op vakantie…

 1. Mooie foto’s Eric. Ik ben nu toch een beetje mee op reis gegaan.

  Dat verhaal over de leeuw is wel heel erg interesant. Misschien wil ik nu ook wel een koppel leeuwen op een pilaar in de voortuin. Ik weet alleen nog niet goed of het bij de stijl van ons huis gaat.

  Het is raar dat we het eerst als tuinbeelden zagen die nu plots veel meer betekenis hebben gekregen.

  Bedankt…
  ook voor je bezoekje op mijn blog die weer van nieuwe woordjes is voorzien.

  Liefs
  -Tommy-

  Like

 2. Weer wat geleerd over de leeuw als deurklopper.Ik vind de leeuw niet alleen sterk maar ook best slim. Hij laat zijn vrouwen in de groep het meeste werk doen.
  Mooie fotos van mooie plekjes.

  Like

Reacties zijn gesloten.