5G) Androgyn, tekening

vacances2008b140

 

Androgyn, tekening, © Eric Itschert

De androgyn heeft kenmerken van de vrouw en de maan, en van de man en de zon tegelijkertijd. De maan duidt het intuïtieve inzicht van de mens aan, en de zon zijn redenerend vermogen. De hermafrodiet is een kruising tussen zinnelijke bekoorlijkheid (Afrodite) en geestelijk appel (Hermes).

Advertenties

9 gedachten over “5G) Androgyn, tekening

 1. Hallo Ludo, ik heb deze stempel eerst zelf getekend met Chinese inkt op kalkpapier, nadien laten uitvoeren door een drukkerij op ½ van zijn oorspronkelijke schaal. Vergeet niet dat ik ook illustrator ben geweest. Ik heb een groot aantal stempels getekend voor vele mensen, zelf gebruik ik er drie. Deze stempel is het ateliersstempel. De drukkerij waarmee ik werkte maakte stempels voor vele ambassades, en was ervoor bekend heel fijn werk af te leveren. Nu bestaat die niet meer.

  Like

 2. is dat geen persoon met twee geslachten? Ik heb een kennis die een groei afwijking heeft gehad en dus eigenlijk twee geslachten heeft. Er is wel één geslacht dat geen enkele functie heeft.

  groetjes

  Like

 3. hallo eric. ik kom je nog een fijne avond wensen en zeggen dat ik eindelijk heel je blog je eens heb doorgenomen. Ik heb er lang over gedaan en ben fan geworden ergens in het laatste kwartaal. Ik had dus heel wat voor de boeg en heb het met plezier gedaan.

  Dikke knuffel, en met veel sympathie

  Like

 4. In het symbolisme (alchemie, filosofie, kunst, mythologie…) worden de woorden “androgyn” en “hermafrodiet” dikwijls als synoniemen gebruikt, misschien wel ten onrechte. In het dagelijkse realiteit wordt er echter een verschil gemaakt:

  Een [u]hermafrodiet[/u] heeft zowel mannelijke als vrouwelijke, fysische, geslachtskenmerken. Daardoor kan verwarring ontstaan of het om een man of een vrouw gaat. Dit zou het geval zijn bij ongeveer 1 op de 4500 geboorten (bronnen van de statistiek niet bekend dus niet controleerbaar). Het probleem ontstaat vóór de geboorte, door afwijkingen in de chromosomen of in de hormoonhuishouding. Er bestaan een grote verscheidenheid aan gevallen en daar ga ik niet in details optreden. Maar de meest gekende kenmerken zijn de volgende: de genitaliën van de hermafrodiet ontwikkelen zich anders als bij de gewone mensen, en lijken vaak op een kruising van vrouwelijke en mannelijke geslachtsorganen. Ofwel zijn er buitenste vrouwelijke schaamlippen die overdreven groot zijn ofwel ballen, er bestaat een penis die dikwijls een overdreven groei is van de clitoris en haar plaats inneemt, en daaronder een min of meer grote vulva. Als de penis redelijk ontwikkeld is en er ballen zijn, blijkt soms pas tijdens de puberteit dat iemand hermafrodiet is, als de borsten beginnen te groeien. In de Oudheid werden hermafrodieten gedood. In onze nochtans zogezegde “moderne” tijd hebben ze het dikwijls even hard te verduren. Men gaat ze ten alle kosten “normaliseren” en er bestaan scholen normaliserende “psy’s” die daar achter staan. Men gaat de hermafrodiet dus opereren, zogezegd om een aanpassing mogelijk te maken in onze maatschappij, en dit vroegtijdig en dus zonder zijn mening te vragen. Dikwijls gebeurt er dan dit: de afwijkende wordt “normaal” en schijnt dus alle kenmerken te hebben van het geslacht dat hem werd opgelegd, maar voor zijn eigen seksuele leven wordt dat een ramp! Als hij zijn penis-clitoris verliest, kan hij meestal geen orgasme meer krijgen, zijn seksuele leven is onherroepelijk kapot. In de Verenigde Staten opereerde men hier systematisch voor, tot er een hoop processen kwam. Hier opereert men nog altijd systematisch. Zou het niet beter zijn die mensen te accepteren zoals ze zijn in plaats van hen te verminken?

  In [u]adrogyn[/u] zitten de Griekse woorden voor ‘man’ en ‘vrouw’: anèr (in samenstellingen als andro-) en gunè, dat ook het eerste deel van het woord gynaecologie is. Het woord betekent ‘tweeslachtig’: ‘met twee geslachten’. Dus het zou hetzelfde moeten betekenen. In de praktijk duidt het woord hier echter op het gevoelsleven en niet fysisch. Het is wanneer iemand zich mannelijk èn vrouwelijk voelt of gevoelsmatig tussen beide seksen staat. Androgynie kan hierdoor ook als een alternatieve levenswijze gezien worden: een persoon die zich niet wenst te conformeren aan de tweedeling man-vrouw. Er kan nog over een androgyn aspect gesproken worden: een gezicht dat eigenschappen van beide geslachten vertoont, of afwijkt naar het andere geslacht. Dit wordt meestal bedoeld met “er androgyn uitzien”. Het kan ook betrekking hebben tot het dragen van geslachtsneutrale kledij of tot lichaamsuiterlijk. Adolescenten kunnen vaak eerst androgyne trekjes hebben voordat ze mannen worden. Ik hoop dat ik je vraag zo goed beantwoord heb 🙂 .

  Like

Reacties zijn gesloten.