6S) Mandala

extrait-journal 007
 

Stempel in hout en stempelafdruk. Foto © Eric Itschert.

‘Mandala’ is Sanskriet voor cirkel, en ook, algemener: sfeer of omgeving. In de praktijk is de tekening van een mandala vaak erg complex. In de getekende mandala is de circel meestal omvat in een vierkant.  Symbolisch duidt de mandala een samenvattend beeld van de wereld en van het heelal aan. Een Mandala geeft als het ware een schema van de oneindige kosmos weer. Hij is symbool voor de manifestatie van een onzichtbare en oneindige absolute (een god, Bouddha, …) door middel van de zichtbare, veranderlijke en eindigende wereld. Die zichtbare wereld vloeit af van het centrum, het absolute. In de oorspronkelijke vorm van de Mandala, zoals toegepast in het Hindoeïsme en Boeddhisme, bestaat de Mandala uit magische diagrammen waarbinnen afbeeldingen van goden en symbolen voorkomen. Deze Mandala’s kunnen als hulpmiddel dienen om te mediteren. Hierdoor wordt inzicht in bepaalde wijsheden verkregen. Zo draagt de Mandala bij tot de inwijding van de monnik.


De Mandala komt niet alleen voor als afbeelding, maar wordt ook als basis voor sommige gebouwen gebruikt, bijv. voor de grondvorm van een Tibetaans klooster. Op deze wijze wordt de geest via de afbeeldingen verbonden met kosmische inzichten en het lichaam door het binnengaan van de gebouwen. Elke vorm van de Mandala biedt via de symbolen zijn eigen inzicht aan en draagt zijn eigen energie uit.

 bl-mandala-couleur

De tantrische mandala is meestal een georiënteerd vierkant met vier poorten, waar binnenin circels en lotussen voorkomen. Dit mandala is bewoond door beelden die het goddelijke symboliseren. De buitenste poorten zijn voorzien van bewakers, een beetje zoals de leeuwen die onze poorten bewaken, of de engelen die de poorten van het hemelse Jerusalem bewaken.

 3333 003

Het hemelse Jerusalem. Tekening © Eric Itschert.

 

En het centrum symboliseert dan de staat van de Bouddha-chakravarti. In het verre oosten kan de mandala in lotusvorm geschilderd worden, waarin beelden van de Bouddha geplaatst worden.

 bouddhablog

Standbeeld van Bouddha. Tentoonstelling “Timeless Values – Treasures of Himalayan Art”, 2008, European Commission, Brussel (Foto © Eric Itschert.).

 

 

C.G. Jung (1875-1961) merkt op dat de mandalas de psyche structureren, door de weg te tonen naar zijn innerlijke geheel, naar zijn totaliteit.

 

De mandala bestaat ook in de westerse christelijke traditie, in de vorm van het labyrint of de Christusfiguur in de mandorla, bepaald door een rechthoek. De symbolen van de vier evangelisten bezetten elk een hoek van het vierkant.

 expo_et_strasbourg 010

Labyrint op de vloer van de Romaanse kerk « Sainte-Foy » in Sélestat (Vosges). Men moet het centrum bereiken, een octogoon symbool van Christus. (Foto © Eric Itschert)

 expo_et_strasbourg 005

 

Romaanse kerk « Sainte-Foy » in Sélestat (Vosges).

expo_et_strasbourg 006
 

 

Twee leeuwen bewaken het hoofdportaal van de romaanse kerk « Sainte-Foy » in Sélestat (Vosges). (Foto © Eric Itschert)

 

Advertenties

6 gedachten over “6S) Mandala

Reacties zijn gesloten.