Vorm en stijl, 1

De publiciteitsspecialist Oliviero Toscani heeft vroeger een reclamecampagne vezorgd voor Benetton waarbij hij elke vorm van racisme aanklaagde. Of men van Toscani’s werkwijze houdt of niet, zijn campagnes zijn vaak raak en treffend. Hij had het beeld van de Paus en van de koniging van England, om er maar enkele te noemen, omgetoverd zodat ze van huidskleur veranderden. De gelaatstrekken waren nochtans precies dezelfde gebleven.

Ik heb iets gelijkaardigs gedaan, maar wel eerder dan Toscani. Ik had een icoon van St. Michiels geschilderd (bij de iconenschilders spreekt men van «geschreven» i.p.v. «geschilderd») waarbij St. Michiels een typische Europese huidskleur had. Nu kreeg ik een bestelling voor kopten uit Erithrea, in België  gefinanceerd: ik moest een St.Michiels schilderen voor de dorpskerk, die aan St. Michiels gewijd was. St. Michiels moest dezelfde maat en gelaatstrekken behouden ; mijn bestelling kwam juist omwille van die eerste icoon. Ik volgde dus de bepalingen van de bestelling, maar vond het beter de huidskleur van St. Michiels aan te passen, en de stijlvorm van de Ethiopische kerk te volgen. Ook de taal en de lettervorm van de inscripties werden aangepast. Gelukkig werd mijn icoon ook met die veranderingen aanvaard, de parochianen waren enthousiast. De situatie was zodanig dat, na een van de vele burgeroorlogen, de christenen, die in de minderheid waren,  alles hadden moeten herbouwen en dat ze niemand meer hadden om iconen te schilderen. Ze waren afgezonderd van Ethiopië.

bl-st-michel-eu-01
Sint Michiels, ikoon
bl-st-michel-co-01
Sint Michiels, ikoon
bl-st-michel-eu-02
Sint Michiels, ikoon, detail
bl-st-michel-co-02
Sint Michiels, ikoon, detail
Sint Michiels in Erithrea

Gepubliceerd door Peter Allen

Peter Allen organizes events and ephemeral exhibitions in and outside the gallery. Peter is passionate about contemporary art. His choice of artists is always motivated by their quality and originality. Peter Allen organise des événements et des expositions éphémères en et hors galerie. Peter est passionné par l’art contemporain. Son choix d’artistes est toujours motivé par leur qualité et leur originalité. Peter Allen organiseert evenementen en kortstondige tentoonstellingen binnen en buiten de galerie. Peter is gepassioneerd door hedendaagse kunst. Zijn kunstenaarskeuze is altijd ingegeven door hun kwaliteit en originaliteit.

4 gedachten over “Vorm en stijl, 1

  1. Ik vind het ook heel mooi Eric.
    Ook prachtige foto’s.

    btw; zo jong zijn wij ook weer niet, maar wat is jong. Hoe oud dacht je dat ik ben?

    Like

  2. Hartelijk dank voor je rondleiding deze morgen in de Kathedraal van Antwerpen: het was uiterst leerrijk en boeiend! En voor mij alleen! Groetjes,

    Like

Reacties zijn gesloten.

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag